Оценка на малолетен правонарушител


Категория на документа: Педагогика
ФАКУЛТЕТ ПО ,,НАЧАЛНА И ПРЕДУЧИЛИЩНА ПЕДАГОГИКА"

ВИКТОРИЯ НИКОЛАЕВА ПРАНГОВА,

ФАКУЛТЕТЕН № 30 467

Специалност социална педагогика
ІV курс- задочно обучение

Тема:

Оценка на непълнолетен правонарушител

Април 2012
Случаят Камен

Седемнадесет годишният Камен в съучастие с други лица извършва грабеж, но бива задържан от полицията, заради притежание на марихуана. Това не е първата противообществена проява на Камен. Той е второ дете в семейството‚ има едн брат. Родителите му се развеждат, когато той е на четири години. Данни за насилствено възпитание няма‚ но баща му понякога е биел майка му. Същият след развода заминава за САЩ и оттогава не се виждат често. Семейството се намира в най- ниските социални прослойки. Отношенията на Камен с брат му са лоши, те се карат и се бият. Има данни за това, че брат му го е повел по пътя на наркотиците. Непълнолетният е привързан повече към майка си, отколкото към баща си.
Противообществените прояви и употребата на наркотични вещества започват още на 15 годишна възраст.

Оценка на случая

1.История на живота

Камен е на седемнадест години. Второ дете в семейството‚ има един брат. Има данни за насилие върху майката от страна на бащата. Родителите му се развеждат, когато е на четири години, баща му заминава да работи в САЩ и от време на време им праща пари. В момента той има втори брак и според думите на Камен, втората му жена го криела от тях. Робърт определя работата на баща си като " мръсна" и казва, че каквото и да направи, баща му никога не е доволен.
Има привързаност към майката, споделя някои неща с нея, за него тя е значим човек, но не и значим възрастен. Нейният възпитателен стил е недобър и не дава положителни нагласи, за което съдим от това, че в детството му е подкрепяла неговите лъжи, когато приятелите му са го търсили, а той не е искал да излиза с тях, и се е криел.
Отношенията на Камен с брат му са лоши, те се карат и бият. Той е човек, с когото той не може да сподели нищо и казва, че те са като "чужди". Брат му е човекът, който го е повел по пътя на наркотиците.
Камен е посещавал училище редовно до седми клас, въпреки че е изпитвал доста затруднения. Започва осми клас, но не го завършва. Точно в този възрастов период започват неговите противообществени прояви( първоначално дребни кражби) и употребата на наркотици.

Оценка на раздела

Протективни фактори:
Добри отношения с майката. Осъзнава необходимоста да се справи с проблемите. Знае, че постъпките му са лоши. Обяснява лошото си отношение с наркотичната си зависимост и казва, че преди е бил "добро дете"

Проблемни зони:
Висока степен на риск:
Развода на родителите води до затварянето му в себе си, отчуждаването от приятелите му и ранното започване на поведенчески проблеми.
Наркотичната зависимост води до редица проблеми в социалния му живот- предизвиква кражби, конфликтност, избухливост, липса на интерес.
Ниска образованост води до трудности при намиране на начини за законен начин за изкарване на доходи, ниска степен на адаптивност и социализация

Нужди:
Нужда да се вземат мерки за лечение от наркотичната зависимост
Нужда от завършване на образованието
Нужно е да се поеме и осъзнае отговорност за постъпките

2.Характеристика на асоциалното поведение

Камен извършва грабеж от който се сдобива с бижута. Деянието е извършено предумишлено, чрез манипулация и заплаха към друго дете и в съучастие с негов приятел. Но това , за което е задържан от полицията е за притежание на марихуана. Начинът, по който е извършено деянието говори за това, че имаме ясен модел на престъпление и уязвима жертва, което е фактор за риск от вреди спрямо нея.
Камен извършва това деяние с цел да продаде откраднатото и марихуаната и с парите от тях да си купи хероин.
Това не е първата противообществена проява на Робърт. Когато е бил на педнадесет години е откраднал огледало на автомобил по поръчка на друг човек, а дотогава само е изнасял вещи от тях и ги е продавал и с парите си е купувал наркотици.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Оценка на малолетен правонарушител 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.