Методически анализ на лексикон


Категория на документа: Педагогика


Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Специалност: Български език и История

Курс: 3

Курсова работа
По
Методология и методи на педагогическото изследване

Тема: Анализ на въпроси от лексикон

Цел: Изследване под формата на лексикон, има за цел да проследи развитието, интересите, предпочитанията и познавателната способност на деца от 9 годишна възраст.
Съдържание на въпросите.
1. Самопознание
* Как се казваш?
* Къде живееш?
* На колко години си?
* Къде учиш?
* Кой клас си?
2. Лични предпочитания
* Кои ти е любимият предмет в училище?
* -Любим цвят ?
* -Какви филми обичаш да гледаш?
* -За какво мечтаете?
* -Любима книга?
* -Какво обичаш да правиш когато не си на училище?
3. Приятели и контакти
* Имаш ли си гадже?
* Как се казва,ако не е тайна?
4.Изразяване на лично мнение?
* Какво мислиш за притежателя на лексикона?
4.Творчески способности
* Нарисувай ми нещо за спомен?
* Напиши ми нещо за спомен?

Сравняване отговорите на децата - сходства и различия
В настоящето изследване аз ще разгледам Милена,Кичка Ангелова и Симона Славчева Димитрова.И тримата са на 9 години,от град Бургас и учат в ОУ"Климент Охридски".
По отношение на въпроса - Кака се казваш единствено Симона си е написала трите имена.Милена е написала само малкото име което е предпоставка за недоверчивост.Кичка е написала име и фамилия ,което също е предпоставка за непълна доверчивост.Милена,Кичка и Симона са на 9г.
На въпроса За какво мечтаете?Милена е отговорила - за много неща което означава, че тя все още няма точно изразени цели, Кичка от своя страна има ясно изразена мечта, тя мечтае за Колело , Симона също има ясно изразена мечта тя мечтае за Ролери .На въпроса -Любим предмет ? Милена е отговорила литература,Кичка Природознание,което означава,че имат афинитет към хуманитарните науки.Симона е отговорила с Рисуване,което означава,че има афинитет към изкуството.
На въпроса - Любим цвят ?Милена е отговорила розово, цветът на малките момиченца ,Кичка е отговорила червено символ на енергичност, жизненост и здраве .Симона е отговорила бяло,зелено и синьо, като бялото е символ на живот благочестие, синият и зеленият ,символ на природа и на израстването.Всички тези предпочитания по отношение на цветовете, изразяват същността на децата.
На въпроса - Любимата книга? Милена е отговорила "Пипи дългото чорапче" Кичка е отговорила "Червената шапчица" двете момичета имат афинитет към приключенската литература ,Симона е отговорила ,че не обича да чете,което не говори добре за нея.
На въпроса - Какво обичаш да правиш когато не си на училище?Милена е отговорила - това означава ,че Милена поема отговорност върху задълженията си към училище, Кичка е отговорила- да играя , Симона е отговорила да излизам на разходка с приятелки .Кичка и Симона предпочитат да се забавляват.
На въпроса - Имате ли гадже? Милена,Кичка са отговорили с тайна,това означава ,че те се срамуват от противоположния пол и искат да запзят информацията за себе си. Симона е отговорила с няма да ти кажа защото мисля да се разделям с него от където проличава ,че е още малка и потайна.

На задачите, които изследват творческите способности, децата са се постарали да представят себе си и това, което е плод на тяхното въображение, като Милена,Кичка и Симона са нарисували цвете. Милена е представила себе си в спомена,които е написала-Не се обръщай назад.Кичка е оставил красив спомен свързан с природата ,нейното щастие се изразява със заобикалящата я природа.-Ти си роза ,ти си крем ,ти си щастие за мен.Симона е оставила пожелание за щастие,което изразява неината възпитаност и доброжелателност към заобикалящите я хора.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Методически анализ на лексикон 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.