Мария Монтесори


Категория на документа: Педагогика


Софийски Университет "Св.Климент Охридски"

Факултет по начална и предучилищна педагогика

Социална педагогика

ПИСМЕНА РАЗРАБОТКА
Тема: Педагогическите възгледи на Мария Монтесори

Преподавател: Изготвил:
ас. Цветослав Николов Юлияна Н. Никова

I курс, р.о.,фак. № 621204

София 2013

Реформаторска педагогика е едно събирателно понятие, свързано с подновяването на стремежите, възпитанието, училището, предметите. Тази историческа епоха в Европа и Сащ възниква в периода между 1890г. и 1933г. и определя критично съществуващите до тогава образователни и училищни форми. Педагогиката е съхранила много имена на реформатори педагози, но малък е броят на реалните школи, които са оцелели след смъртта на автора си. Реформаторската педагогика не би имала това развитие и съдържание без дейността и творчеството на италианската лекарка и педагожка Мария Монтесори. Тя е първата жена-дипломиран лекар в Италия. Прочута е с разработеният от нея подход към образованието в ранното детство, който все още носи нейното име. Тя е първата жена доктор на медицинските науки в Италия, професор по антропология и хигиена. Известно време работи с умствено изостанали деца, след което става директор на институт за подготовка на учители дефектолози. През 1907 г. поема научното ръководство на четири детски градини за нормално развити деца в Рим, наречени от нея "Домове на детето". През целият си живот Мария Монтесори има много постижения, от които обаче до някаква степен се отказва през 1900г., когато ражда и се оттегля от много аспекти на обществения живот. Отказва се от връзките си в медицината, но се връща в Римския университет, за да учи антропология, експериментална психология, психология и философия на образованието. След това започва да посещава начални училища, за да види как се преподава на децата. Убеждава се, че разработените от нея методи за работа с умствено изостаналите са подходящи за всички деца. Смята, че те ще им предложат по-добри възможности за личностно израстване и развитие. В своите методи на обучение, Монтесори взема доста педагогически решения, които се оказват реформаторски за времето си, защото са различни и уникални по своето съдържание, тя прилага нещо различно. Привърженик на идеята, че именно чрез ръцете децата развиват своя мозък. Тя мисли, че всяко дете по природа е умно и талантливо. Задачата на възрастните е просто да помогнат на детето да разкрие своя потенциал, да го научат самостоятелно да изучава света. Затова е много важно да се създаде среда, в която детето може и иска да прояви своите индивидуални способности, да се развива и обучава в собствен ритъм. Монтесори вярва, че още от раждането детето притежава психически живот, който предхожда, активния двигателен живот. Преди бебето да започне да се движи, преди проговарянето, то има вътрешна енергия, която предстои "да оживи инертното тяло на новороденото." На базата на това тя представя бъдещото възпитание на детето като терапия, а образованието по-нататък "помощ в живота". Делото на Мария Монтесори бързо печели последователи, спонсори и много привърженици от цял свят. От нейния метод, вече цял век се интересуват учени от различни академични среди, практици педагози, политици, психолози и т.н.
Нейната педагогическа система се състои от три части - дете, обкръжаваща среда и педагог. Но главното във философията на Монтесори е детето. В специалната обкръжаваща среда то усъвършенства своето физическо състояние, формира моторни и сензорни навици, съответстващи на възрастта му, придобива навици на базата на собствения опит. Педагогът само наблюдава детето и създава среда, в която дете може да се развива.
- Сензорно развитие - в областта на сензорното развитие децата могат да използват своите чувства при изучаването на окръжаващия свят. Чрез материалите, които използват, те развиват своето зрение, усещане, вкус, обоняние, слух, а така също имат възможност да се тренират в различаването на температури, да усетят разликата в теглото на предметите и да развиват мускулната си памет.
- Езиково развитие - за детето са необходими материали, предназначени за езиковото му развитие, без което е невъзможен пълноценният му интелектуален ръст.
- Математическо развитие - работейки със сензорните материали и научавайки се да мисли логично и точно, детето без усилие свързва към математически термини добре познатите му понятия.
- Двигателно развитие - двигателните упражнения способстват за физическото развитие на детето и му помагат да почувства своето тяло и да осъзнае своите възможности.

В днешно време "начетените" родители често бъркат мързела, липсата на дисциплина, неумението за дълго съсредоточаване върху нещо, с гениалността, с творческото мислене, с феномена индиго. Свободата - с липсата на дисциплина, с липсата на възпитание и бунта. Затова, когато родителите усетят, че не могат да се справят с детето си, трябва да следват основните методи и принципи на Мария Монтесори, които именно са:
1.Никога не прекъсвай детето, докато то само не се обърне към теб, по който и да е начин.
2. Никога не говори лошо за детето нито пред него, нито зад гърба му.
3. Съсредоточи се върху развитието на доброто в детето, така че накрая за лошото да остава все по-малко място в него.
4. Бъди активен в подготовката на обучаващата среда. Проявявай постоянна педантична грижа за нейното състояние.
Помагай на детето да установи конструктивно взаимодействие с нея. Показвай му мястото на всяко едно дидактическо пособие и начина на работа с него.
5. Бъди готов да откликнеш на призива на детето, което се нуждае от теб. Винаги се вслушвай в него и му отговаряй, когато се обръща към теб.
6. Уважавай детето, което прави грешка и може сега или малко по-късно да я поправи, но веднага твърдо го възпирай да използва неправилно дадено пособие и не му позволявай да направи нещо, което представлява опасност за самото дете или за някое от другите деца.
7. Уважавай отпочиващото си дете, детето, което наблюдава работата на другите или детето осмислящо това, което е направило или има намерение да направи. Никога не го викай и не го принуждавай към активни действия.
8. Помагай на децата, които искат да работят, но се затрудняват в избора си на занимание.
9. Бъди неуморен и отново запознавай детето с пособията, от които то се е отказало преди това, помагайки му да усвои неусвоеното по-рано и да преодолее несъвършенството. Докато правиш това, изпълвай обкръжаващата среда с грижовност, сдържаност и тишина, мълосърдие и любов. Нека детето, което търси, да забележи готовността ти да му помогнеш, но не я натрапвай на детето, което вече е направило избора си.
10. Винаги когато общуваш с детето използвай най-добрите маниери и му предлагай най-добрите си страни, както и най-доброто от това, с което разполагаш.

Моето мнение е, че преди родителите да обвиняват децата за грешките им, трябва да си зададат въпроса: "Какво правя не както трябва?" След като прочетох биографията и методите й, разбирам, че тя е една необикновена жена. Четейки всичко това ми се иска да съм дете в света, който създава. В днешно време от забързаното и изнервено ежедневие, родителите забравят кое е най-важното за едно дете. Не се стремят да търсят грешките в себе си, а първо обвиняват детето. Мисля, че най-важното за разбирателството между дете и родител е спокойствието. Когато родителят е спокоен и детето е спокойно, тогава има хармония между двамата. Според мен навлязлата от много години класно-урочна система погубва уникалността на детето, то не може да развие самостоятелно творческо мислене и умения за разрешаване на различни проблеми. Точно затова смятам, че системата на Монтесори е уникална и спомага за правилното развитие на детето. Тя развива у децата способност да се реализират в обществото. Именно хора като нея, които са оставили трайна следа със своите педагогически решения, ни припомнят, че децата са най-благодатната почва. Чрез правилния подход и метод на обучение, добър резултат няма да липсва.

Източници:
http://www.referati.org/mariq-montesori/62685/refhttp://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8
http://stoyanski.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/03/03/principite-na-mariia-montesori-za-vyzpitanieto-na-deca.503713
http://www.estestveno.com/node/59

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Мария Монтесори 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.