Конфликти при целодневното обучение на децата до четвърти клас


Категория на документа: Педагогика
Курсова работа по конфликтология

Тема: Конфликти при целодневното обучение на децата до четвърти клас.

гр.София 2010 г.
1.Има ли конфликт?
* Да има конфликт ,защото има различни мнения по този въпрос.
2.Конфликт или конфликтна ситуация?
* Има конфликтна ситуация, която е нарастване на противоречието преди преминаването му от една степен в друга.

Истината е, че сега се заинтересувахме по-подробно за подготвяния нов закон за образованието в България, с който се замисля децата да се прикачат към училището поне 7 часа дневно. Доводите, с които това "недоносче" се обсъжда и предлага за приемане лично на нас ни се струват смешни. Но преди да кажа защо, ми се ще да посоча какви според нас трябва да мотивите за промяна на сега действащия закон. Ето няколко доста важни неща:
1. Повишаване качеството на образованието. Мислим, че няма защо да го аргументираме. Лошото, което се случи през последните 15-ина години е, че не само, че не запазихме нивото на образователното качество, ами реално то се влоши дотолкова, че думата "ПОВИШАВАНЕ" е даже недостатъчна!!! Трябва да се извърши един сериозен скок на нивото в знанията, уменията и общата култура на учениците в България.
2. Повишаване на процента на получилите средно-специално образование. Не сме сигурни дали вече има такова нещо като "средно-специално" образование. Но в момента има проблем с процента на завършили основа образователна степен в училище. А тези, които все пак изживяват своя абитуриентски бал, още на идната сутрин "се оказват на пазара" на работната ръка и са рядко НЕконкурентни като квалификация. Конкурентни са като ниво на заплата, за която са готови да работят. Те не са запознати с Кодекса на труда в България, с наредбите за безопасност на работното място и биват експлоатирани без да го знаят, създавайки прецедент, "благодарение" на който остават безработни специалисти с по 20 и нагоре години трудов стаж или пък такива, които все пак са решили да си търсят права - т.е. осигуряване на пълна заплата, работа на 5-дневна работна седмица, допълнителни дни отпуск за работа в опасни условия или по-високо заплащане за работа в почивни и празнични дни.
3. Осигуряване на сигурност в училищата. Тук вече не можем да говорим за повишаване на сигурността, защото тя реално НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!!!!! Няма смисъл от повече писане - безбройните видеа на малтретирани ученици, които са навсякъде в мрежата, дебнещите наркодилъри около училищните дворове, необезопасените улици в близост до учебните заведения, на които се отнемат детски животи........... много са нещата.
4. Осигуряване на едно добро съотношение на часовете, през които децата учат и са седнали по чиновете с часовете за спорт. Не е нормално за 30-35 учебни часа седмично да има само 2 часа физическо. Според нас на всеки час прекаран на чина трябва да има по 10 минутки спорт.

Ето част от мотивите, с които се мисли новия закон и се предлага за приемане:
1. "Родителите отдавна желаят да има целодневно обучение, защото това е едно облекчение за работещите семейства", посочи Фандъкова - интересно ни е кога нещо, което се прави за децата, ще се изработва само и единствено в техен интерес?!?! Така или иначе това е водещ мотив при целодневното обучение в градините и яслите. Но не е ли редно да има една голяма разделителна линия между детска градина и училище?!?!
2. "Целодневната организация на учебния процес е много важна, защото при нея се съчетава обучението, самоподготовката, играта, за да има едно по-пълноценно развитие на децата." - това звучи прекалено добре за да е истина......... и ето доказателство за това: "Надявам се да има и повече условия за спорт в училище", посочи Фандъкова. Странно е как ще съчетаваш спорт в училище, където няма условия за това?!?! А самоподготовката, когато около тебе тичат, говорят, смеят се, замярват се и род подобни дейности извършват още 40 твои съученици ми се вижда обречена на провал!!!!
3. Една от причините за премахването на двете смени е евродиректива за хигиената в училищата и здравословната учебна среда. Съгласно нея в сгради, строени за 400-500 деца, не могат да бъдат с двойно по-голямо количество ученици, поясни Игов. На това му върви израза "На гол шкембак чифте пищови" - нямаме достатъчно училищни стаи, няма нови сгради, а за да се подобри хигиената на старите, премахването на двусменното обучение е най-малкия проблем. Защото то няма да реши порутените, миризливи и неработещи тоалетни. Едва ли ще реши и проблема със запрашеността на въздуха и шума. Защото ако в момента по време на първа смяна учат 400 ученика, то същите тези, ако са целодневно на училище, пак ще са по 400!!!!!!!!

Реално като противопоставим нашите мотиви от т.1 до т.4 с мотивите на законодателя (от т.1 до т.3) не виждаме нищо, с което поставените от нас въпроси да се решават дори и минимално с бъдещия закон. Даже напротив - ще закрепостим децата по 7-8 часа в училище без да има възможност да се раздвижат, защото обикновено има по 1 физ. културен салон във всяко училище. А целодневното киснене в клас, според мене, ще намали концентрацията на децата и мотивацията им въобще да учат!!! Учудвам се, че психолог, който е част от екипа, който твори новия закон не е обърнал внимание на това, че колкото повече задължаваш един тийн с каквото и да е било, толкова по-силен е естествения му мотив да се противопоставя. И въобще се учудваме, че се предприема законова инициатива без да има инфрастуктура, да не говорим за средства. Освен това не знаем кои родители визира г-жа Фандъкова в изказването си от точка 1, но има и такива, които предпочитат децата им да се прибират след училище на обяд. Защото тишината, спокойствието и възможността за отпускане, която ще намерят в домовете си, никога няма да получат в училище. За някои може да звучи странно , но има ученици , които цял живот не свикват с шума, с многобройните съученици и постоянния стрес на училището. Ние мислим, че нашите деца биха се подготвили по- добре за училище вкъщи, където е тихо и те ще могат да се съсредоточат напълно .

Отделно не трябва да се пренебрегва и времето за почивка , което в училище ако е "под час" едва ли ще има необходимия ефект.

3.Зона на разногласия, предмет и обект на конфликта.
* Зона на разногласия: -Дали изобщо да го има целодневното обучение или не ?

От една страна е хубаво целодневното и децата от 5 годишна възраст да тръгнат на училище, поради недостиг на места в детските градини в големите градове, но в рамките на две-три години този проблем ще бъде решен чрез разширяването на съществуващите сгради и с построяването на нови.

Съгласни сте децата да бездействат вкъщи пред компютъра или телевизията да се остават безпризорни или да бъдат под контрол на бабите и дядовците си , който не са длъжни да се занимават с тях докато ние родителите работим предполагам че всички мнения против целодневния режим са от майки , който прекарват деня си в вкъщи и хабер си нямат да работят за благото на децата си или от такива който могат да си позволят детегледачки.Децата ви ще станат уличнници и нeкъдърници вместо да бъдат подготвени при специалисти и да спортуват и изяват таланта си според уменията си преценете сами колко пари ще отидат на вятъра за подготовката на базите къде ви е ъкъла бе родители.

Според нас, целодневното обучение на децата до 4 клас е правилно,много по добре ще е за децата да се обучават по цял ден, отколкото да се претисняваме по цял ден дали е по улиците и дали се е подготвило домашните за другият учебен ден.Не всеки родители има възможност да свършва работа на обяд.

Някои родители са против целодневното обучение на своите деца, тях не е правилно да учат по цял ден, смятат също децата са прекалено малки за да се натоварват по толкова много часове .

Някои родители никога не бих си дали детето цял ден в училище!Да дремат по столовете, когато му се приспива следобяд, да яде храна от ученическия стол или от съседния павилион...Вечер да се прибира само за спане? Всяко дете има нужда от родители в ежедневието си, и най-добрият педагог неможе да замени родителите!

* Предмет на конфликта -целодневно обучение.
* Обект на конфликта -различните форми,режим на обучение.
4.Страни в конфликта.
* Основни участници :от страна А- съгласни родители; от страна Б - несъгласни родители

* Структори и субекти подкрепящи страна А и страна Б :
От страна А-близки и роднини
От страна Б-близки и роднини

* Странични наблюдатели:
Странични наблюдатели са всички настоящи и бъдещи ученици до 4клас , родителите и близките на децата, както и цялото общесвто.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Конфликти при целодневното обучение на децата до четвърти клас 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.