История на педагогиката


Категория на документа: Педагогика


Р А З Р А Б О Т К А П О И С Т О Р И Я Н А П Е Д А Г О Г И К А Т А

О Т
В Л А Д И М И Р А Н Г Е Л О В Г Е О Р Г И Е В фак.№30189 Ф Н П П
СПЕЦ."СОЦИАЛНА ПЕДАГОГИКА" ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ

Ж И В О Т Б Е З М Е Ж Д У Ч А С И Я -ЗАПИСКИ НА ЕДИН ПЕДАГОГ-САМОРАСЛЕЦИ ДЕЦА НАШИ
Ангел Павлов Узунов- учител,педагог,директор,зам.министър

Биографични данни:

Роден в село Ракитово/сега град/ на 01.11.1928г.Родителите му Павел и Катерина имат трима сина и семейството живее мизерно и в нищета в една полуразрушена къща.деветгодишният ангел от малък се труди в една дъскорезница,срещу минимално заплащане.Завършва основното си образование в родното си село с отличен успех и мечтае да продължи в гимназия в Лъджане.Благодарение на неуморният си труд и работа през ваканциите,започва училище.Баща му почива,а майка му е съсипана и Ангел трябва да напусне за да помага на семейството.За да продължи образованието си и да му се помогне,тъй като е будно дете,за него се застъпва учителката му по френски мадам Елена Кантарджиева и така започва работа като домакин в ученическият стол........
Дипломира се с отличен.....и благодарение на това в Ракитово постъпва на работа като нередовен учител.Остава завинаги в тази професия,защото чистите детски очи го пленяват.
През 1951г. се записва в Учителски институт в гр.Дупница и там се запознава с трудовете на А.С.Макаренко- Педагогическа поема.Научава още за бандите на Онуфрий и по късно използва педагогическият опит в ТВУ.
Семьон Калабалин е неговият идол и черпи от неговите идеи.В продължение на 20г. е директор на ТВУ "Максим Горки" ракитова,където успешно превъзпитава над 3000момчета и ръководи около 500педагози и помощен персонал.Жена му работи цели 25год. Като готвачка и майка на момчетата.
За него децата са трудни,деца изпаднали в затруднение.възпитанието е специфичен вид изкуство,посредством което възпитателят личностно влияе върху процесите на социално преобразуване и възпитание на възпитаника.възпитателната дейност в ТВУ е предимно диагностична и изследователска,след което преминава в корекционно възпитателна и превъзпитателна.
Мечтае да стане лекар,но следването и образованието за лекар е скъпо и не е по силите му,но в ТВУ Ракитово,той се превъплатява в лекар на изкривени детски души.
Работи върху ч нравствените огнища:
1.Човекът като самоценност
2.Човешкият живот като неповторимост
3.Майката като източник на живота
4.Възрастният човек като пазител на житейската мъдрост и човешкият опит.
Светоусещането се разглежда на равнища:човекът в мен,човекът в другият човек,човешкото в природата.
Публикации:Вечерни занимания в училището интернат1963,ролята на педагогическият колектив в ТВУ за възпитателна работа с учениците1966,Как работим за задържането на ученици в ТВУ 1968,Извън класна работа в ТВУ1972,Опитът на поколенията 1975,съпоставка на организация на работата в ТВУ у нас с трудовите колонии на СССР и другите соц.страни1982,социални предпоставки за извършване на противообществени прояви на малолетни и непълнолетни правонарушители у нас 1984,Противообществени прояви на малолетни и непълнолетни правонарушители и работата им с тях1985 и др.
Аз не съм роден за омраза.Така съм създаден

Само да обичам..........
Щастието е в работата.Работех и бях щастлив.

Ангел Узунов
Призив по "Всяка Неделя"-К.Кеворкеян за всеотдайност към изоставените деца,ничиите деца,временно изпаднали в затруднение.
Умира на 11.04.1999г. след два инсулта и тежко боледуване.
Пледира за нови права на детето:
--------правото детето да търси човешкото в себе си
-------правото на детето да живее като възрастен човек
----------правото на детето да взима съдбоностни решения и да поема съответните отговорности
-----------правото на детето да се бори за своето щастие

"........Имам чувството,че съм самораслек в тоя свят,който колкото по безстрашно и буйно расте,толкова по сигурно и по бързо си осигурява унищожението,защото не е желан растежа му"

Из едно писмо........
Те децата,дали са "бандити","хулигани" или "макаренковци",те са деца и се приспособяват към средата в която са изпратени. Това е то ТВУ.Децата са плахи,боязливи,не желаят да се изказват...
Децата обаче са готови да помагат под ръководството на своя педагог на хората от общината,местните хора----било за дърва,било на пострадали от пожар,но те не помагат за да им помагат.Те помагат само на болни старци,вдовици,немощни хора,на които няма кой друг да помогне.
Да метат улиците,да залесят "Бърдото"-трудът облагородява.Труд чрез съревнование,труд в полза на селото и хората му.Идеала е труд за спечелване на първо място в съревнованието,а не труд срещу пари.
Педагога трябва да посвещава на децата в училище всичките си сили,време,опит и обич.защото те чакат помощ и подкрепа,те си нямат никого.танцови забави,сбирки,мероприятия-това внася разведряване на атмосферата въпреки,че няма момичета....
"Свири,циганино клети,любимата ми пе-е-сен
Нека плачат всички струни като моето сърце-е-е"
Песни,забави,танци-това са развлекателните мероприятия в ТВУ.

Възпитаниците имат доста странно чувство за хумор понякога,те подхвърлят навита змия или писмо с копче на тел на другарката Недка......
Педагога винаги трябва да запази хладнокръвие и самообладание,да не се изложи.Въпреки,че другарката недка Атанасова припада......,но решение ли е напускането на училището.Как влияят фразите:Дотук!Повече в това училище не оставам----как реагират учениците,доволни ли са и ухилени?Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
История на педагогиката 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.