Дом за възрастни "Буона вита"


Категория на документа: Педагогика


ЮЗУ "Неофит Рилски"
гр. Благоевград

Факултет: "Обществено здраве и спорт"

По основи на социалната работа с професионална етика

Тема: "Дом за възрастни "БУОНА ВИТА""

Изготвил: Възложил:

Фак. номер:

Специалност: Социални дейности

Курс: Първи;

Семестър: 2; Задочно обучение;
Бакалавър

гр. Благоевград, 2014

Първият частен дом за възрастни хора в България "Буона вита" ("Добър живот") - активен дневен център с аналогична функция на хоспис, е открит на 09 ноември 1999 година от д-р Христови в кв. Княжево - София. Това е първият лицензиран от Социалното министерство дом за възрастни хора регистриран според Закона за социално подпомагане. По-късно са открити домове за възрастни хора в гр. Банкя и кв. Бояна - София. След пълноправното членство на България в Европейския съюз възникна необходимостта да бъдат въведени всички европейски стандарти и норми. На септември 2008 година в Горна баня - София, отваря врати новият, изграден по предварителен архитектурен проект дом за възрастни хора на д-р Христови, покриващ напълно съответните европейски изисквания, а всички дотогава съществуващи домове са закрити. Този дом със спомагателна функция на дневен център или хоспис, е създаден като алтернатива на така познатите ни досега домове за възрастни хора с единствената хуманна и благородна цел - да осигури такива условия на живот, че възрастните хора постъпили в него да получат обгрижване и обслужване на качествено различно ниво, с различно човешко отношение, битова среда, хранене съгласно индивидуалното здравословно състояние и свободен режим на обитаване.

Домът се намира в кв."Горна баня" на булевард "Никола Петков" № 122.

Черпейки опит от двугодишния си престой в социален дом - Италия, д-р Христов въвежда в България на практика най-доброто в обгрижването, обслужването и социализацията на постъпилите в дома за възрастни. Възрастните хора се радват на всички необходими удобства - стая със самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия, хидравличен асансьор за шест човека, дневна с трапезария за хранене, а системата за денонощно видеонаблюдение от медицинската стая и пожароизвестяването обезпечават безопасността им. Дворът и парковата част около сградата дават възможност за отдих и разходки на чист въздух. Организират се празнични концерти и тържества. Важно е да се отбележи постоянният 24-часов надзор над хората в дома, стройната организация на работа и особено експедитивната реакция в случаите на спешност. Изготвя се дневно и седмично хранително меню според индивидуалното здравословно състояние и се прилагат съответните диети. Условно домуващите са разграничени в три групи:
1) автономни (самообслужващи се на крак хора);
2) хора, които се придвижват с помощта на персонала (с придружител);
3) на легло, с необходимост от обгрижване и обслужване на място със съответните медицински манипулации аналогични на необходимите изисквания на хоспис.

От постъпването в дом "Буона вита" се осигурява денонощен 24-часов надзор над здравословното състояние на възрастните хора. За целта се ангажира целият екип, в който се включват:
1) личен лекар на домуващите със здравна практика и клинична лаборатория; 2) лекари консултанти (тесни специалисти, които провеждат консултации на място в дома при необходимост);
3) висококвалифицирани медицински сестри - на разположение за различни медицински манипулации;
4) рехабилитатори - за осъществяване възстановителни процедури на място при хора с неврологични, ортопедични и др. заболявания;
5) социален работник - за провеждане на ефективна комуникация и социална адаптация на възрастните хора;
6) санитарки с богат социален опит.

След задълбочен разговор и среща в дом за възрастни хора "Буона вита" между ръководството и близките на новопостъпвашия, се изготвя индивидуален план, като бъдещият домуващ се категоризира в една от горните три групи, и се начертава индивидуален план за обслужване, като домуващ в дом за възрастни, дневен център или хоспис. Така новопостъпилият родител е спокоен, а близките - сигурни за него.

Особено важно е категоризирането на новопостъпилите домуващи и обслужването, което биха получили съобразно нуждата си от дом за възрастни, дневен център или функция на хоспис.

Провеждат се културни мероприятия в дома - честване на рождени дни, празнични и поздравителни концерти, като гастролират музикални и фолклорни състави от цялата страна. За хора с жив интерес към българската история и добра физическа кондиция се организират туристически екскурзии и посещения на местности и паметници с културно-историческо значение.

"Ние поставихме началото. Сега поставяме
нов мащаб в социалните домове на България.
Защото нашите родители заслужават
да живеят добре. Защото ги има!
Помислете и вие за тях."

Д-р Таня и Вихрен ХристовиСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Дом за възрастни "Буона вита" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.