Арт терапията – начин да надникнем и разберем света на детето – аутист.


Категория на документа: ПедагогикаЕдна рисунка струва повече от стотици думи. Понякога те нямат място сред изразните средства. Товага на помощ на засегнатия се отзовава изкуството. В контекста на разглежданата тема, изобразителното изкуство се ядява медиатор между детето - аутист и заобикалящата го среда. Характерното за това състояние е честото отсъствие на реч. Затова е важно да умеем да "погледнем" отвъд думите. Защото това, което не може да бъде изказано с тях намира отражение в белия лист.

При децата с аутизъм е засегнато именно социалното взаимодействие. Тяхното състояние не позволява тълкуване на идеоматични изрази, не предполага външно изразяване на емоции посредством мимиките на лицето. Вербалното общуване, когато има такова, е абсолютно изчистено. Често зад приявите на агресия прозира беззащитност и уязвимост към външен фактор, нещо, което може да се е случило много назад в миналото, но намира отражение едва в настоящия момент. Тяхната хиперсензуалност ги превръща в затворени в черупката си същества, на пръв поглед неконтактни. И тук е важната роля на изкуството. Посредством арт терапията се работи не само върху фината моторика, но и върху овладяването на емоционалното състояние. Фактът, че успяват да намерят начин да изразят случващото се в ума им облекчава състоянието им и помага на околните да ги разберат.

Арт терапията има изключително значение като метод на терапия. За съжаление, в България тя е позната от скоро. Но бъдещето й в психотерапевтичните програми вече е неоспоримо.

VI. Използвана литература:

www.baljievaart.com
www.arthterapy-bulgaria.org
Бакълтър, С., Практическа арт терапия

??

??

??

??

~ 1 ~

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Арт терапията – начин да надникнем и разберем света на детето – аутист. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.